På tal om stövlar

I morron bär det av till Italien. Den omtalade medelhavskryssningen som utgår från Venedig. I dag har jag packat och donat och klippt gräset. Medan jag klippte satt sonen och ritade, stilla och lugnt. När jag varvat huset så satt han på utebordet med spritpennan i högsta hugg och snoppen var alldelens grön! Hmm det här kommer att göra ont att få bort tänkte jag.

En tur till havet i sommarvärmen gjorde susen. Fyra timmars blötläggning och så var det borta. När han senare på kvällen skulle berätta för mormor vad han hade gjort så sa han. Den var aldelens grön, mormor! Snoppen såg ut som en stövel!


Äntligen semester!

Nu är midsommar avklarad och i morgon ser jag fram mot min första semesterdag. Midsomarafton blev ganska lugn god mat och mycket mygg. Eftersom sonen inte var riktigt piggelin så blev det en tidig kväll. Söndagen har gått i konstruktionens tecken. Ett nytt altanräcke har kommit på plats. Det gamla räcket var skraltigt, det nya är färdigmålat, snacka om lyx.

Vi har varit på ettårskalas idag, vi hade med oss en tjänstvillig presentöppnare. Han tyckte tempot på den övningen var lite väl lågt. Jubilaren verkade inte ha samma åsikt och var väldigt nöjd med alla presenter och det goda fikat.

På kvällskvisten har jag roat mig med ogräset i rabatten. Jag hade massa sällskap av små svarta vingklädda gynnare. Trots att rabatten låg i solen höll jag på bli uppäten. Undra om man kan märka en viktnedgång efter en sådan drabbning. Ogräset verkar i vart fall trivas i rabatterna. 

Dumma morsan

Idag fick jag se spindelmannen med bröst och allt på cyckel! Det var ju en dräkt med så mycket "muskler" att det såg ut som tuttar. Jag har väl helt enkelt för pervers fantasi. Skämmes!

Vovven och jag kom just hem från myggen, nej skogen menar jag. Men jag vet vad jag kommer göra i kväll och i natt. Tur det finns salubrin. Vad vore sommaren utan? Lydnadsträningen gick riktigt bra kanske kommer vi hinna med en tävling i höst.

I morron är det sista jobbardagen innan semestern. Party!

Cirkus

Först till dom som undrar, det är 12 olika låttexter i förra inlägget, känner ni igen alla?

 Igår var jag och sonen på cirkus, snacka om att bli skinnad! Inträdet var hutlöst dyrt och där inne blev det inte billigare. Det skulle köpas popcorn, klubber, titta på djuren och allting kostar pengar. Men det går ju inte bromsa sig ur en uppförsbacke, bara slanta upp och vara glad. Glad, det var i alla fall sonen. Jag hade det jag gjorde för att lyckas hindra honom springa in i manegen och hjälpa till. Mamma! jag vill också prova dom där gummibanden! Mamma jag kan också! Mamma släpp mig! lät det när trampetskonstnärerna gjorde sitt nummer. Jag var helt svettig, inte av spänning utan av att hindra honom. Men när väl elefanterna varit så tyckte han nog att det kan inte bli bättre än så här så lika bra att sluta på topp och fara hem. 

Idag har han övat tappert på ett bollnumer som vi såg igår, med blandad framgång och med mammas panorama fönster på stugan som insats. 

Innan sängen så sa han, mamma jag vill ha en sån där spindelmannen tröja där det syns hur stora muskler man har och stora...såna där... vad heter det? såna där som du har? Bröst!
Undra egentligen hur en sån spindelman ser ut? Tänker i bilder...


Någon som har nåt bra tips föresten på hur man springer 200 meter i högklackat och coctailklänning för att hinna före sonen ner i en pool så tas de tacksamt emot inför resan.

Så här spak blir man efter en hel helg i ösregnet.


Till älskade Lillebror. 5 år av saknad

 Jag har bara regn hos mig. Om jag kunde vrida tillbaka klockan, om jag kunde hitta sättet. Vad är klockan, tror det är redan morgon. Jag ser himlen, så vacker och blå. Himlen är oskyldigt blå, djupaste hav likaså.  Ja, jag vet hur det känns när broar till tryggheten bränns. När vi växte upp lekte livet, vi var evighetens hopp. Det var helt självklart att vår framtid skulle bli, oförbrukat fri. Sommrar svepte fram, jorden värmde våra fötter där vi sprang. Rågen gungade och gräset växte grönt. Hela livet var så skönt. Som sommaren kan det aldrig bli.

Jag stiger upp och gör lite kaffe, försöker läsa lite men storyn är för tunn. Jag tackar gud för att du inte kan se mig nu i det skick jag är i nu. Å gud kan ingen hjälpa mig vakna upp ur denna dröm! Jag vill bryta mig loss! Jag vill bryta mig loss! Jag vill bryta mig loss från det här livet, Jag måste bryta mig loss.

Ibland så känns det som jag ska bryta ihop och gråta. Ingen stans att fara inget att göra med min tid, jag är ensam så ensam. Jag lever för mig själv. Tomma rum, vad lever vi för? Övergivna platser vet nån vad vi lever för? Showen måste fortsätta, på insidan brister hjärtat, sminket är falskt men mitt leende sitter kvar. Vad som än händer så får ödet avgöra. Först var jag rädd, jag var skräckslagen tänkte att jag kunde inte leva utan dig i mitt liv. Men nu har jag lärt mig hur man står ut.

Hej mörkret min gamla vän, jag har kommit för att prata med dig igen. För en bild kom krypande till mig när jag sov. Sådde sitt frö när jag drömde.

Trots att vi fick ta farväl, den där sommaren. Älskling jag lovar dig detta, jag sänder all min kärlek, i ett brev. Förseglat med en kyss. Jag ser dig i solskenet, jag hör din röst överallt. Jag springer för att krama dig ömnt men älskling du är inte här.

Minnesluckorna kommer med åldern.

När jag var liten så åkte hade min familj båt. Vi gjorde ofta turer ner till Höga Kusten på sommrarna. Alla ungar levde livet på klipporna i flytväst.  Vi  plockade enbär och gjorde vin och till det sålde vi spigghamburgare till våra stackars föräldrar. Spigg hamburgare består av grönmossa som bröd och filéead spigg! Många är minnesbilderna från dessa turer och jag har länge önskat att komma dit i vuxen ålder. Som jag minns det var det en hel evighet att promenera innan man kom fram till kiosken där man kunde köpa chokokola och refrechers. Ett stående inslag.

I helgen blev det verklighet, jag tog mig äntligen dit! Landsvägen den här gången visseligen men ändock. Vi tog bilen ner till Bönhamn. Detta är något jag kan rekomendera, kanske inte om man har anlag för åksjuka men för min del höll den sig för en gång skull i schack. Vägen dit är kurvig och blir smalare och smalare allt efter som vägen ringlar sig kring högre och högre berg och in i djupare och djupare havsvikar. Vattnet låg stilla, solen lyste och det var svårt att avgöra var himlen slutade och vattnet började. Träden som speglade sig i vattnet såg lika riktiga ut som dom som stod uppe på bergen.  En kall frisk havsbris slog emot oss när vi klev ur bilen. De små röda fiskebodarna står så tätt att den enas tak använder den andres hängrännor. Det var ett lugn i luften. I en liten stuga smet en gammal man in med en låda med fisknät. Någonstans spikade någon lite försiktigt. Soptunnorna var iordningställda inför kommande turister. Det kändes som hela byn låg och väntade. Inga båtar låg inne i hamnen inga människor syntes till. Bara stilla och så otroligt vackert.

Jag kände genast igen den lilla kiosk luckan. Men döm om min förvåning när jag såg att det som när jag varit liten tett sig som flera mils avstånd endast rörde sig om några hundra meter! Det är väl som man säger att allt verkar större när man är liten. Eller så är det mer ett mått på hur otroligt godissugen man var!

Hundar och snören 071117

Jag får ibland frågan hur det fungerar att ha två så stora hundar och ett sånt livligt (läs vilding till) barn ihop. Sanningen är den att dom verkar ha väldigt roligt tillsammans. Som slåss om leksakerna och Jesper delar mer än villigt med sig av olika sorters mat. Dom gömmer bollar och godsaker för varandra och det är för det mesta bara glada miner.

Rottisen Naala är unghund och älskar att bära runt på saker, Jesper gillar det med och Diva faller oxå in i leken. Det är kanske därför det alltid tar minst 20 minuter innan man hitter ett matchande skopar när man ska gå ut. Hittar man dessutom matchande vantar så borgar det för en mycket lyckad dag. Oftast tar leksakerna, sockarna och vad det mer kan vara, ingen skada av att bäras omkring men det händer ibland att någon plastgris eller annat djur får sätta livet till. Och allvarligt, hur många traktorer kan en unge egentligen ha, utan att det krävs tillstånd? Jag funderar redan nu på att införa köpstopp men tror inte jag blir en populär mamma så här innan jul.

Utomhus leker de såta vännerna och i dag har vi tagit fram bobben! Snowracer för er sörlänningar. När jag var ung så hade man ett snöre som man fick linda runt ratten när man skulle åka ner, men nu har utveckligen gått framåt. Nu är det ett självupprullande snöre! Det fattas väl bara att den har en liten motor så behöver ungarna inte göra något själva.

Fast Jesper behöver ingen motor. Han har en Naala! Hon är helt galen! Det bästa som finns (förutom att hoppa studsmatta med honom) är att dra omkring honom på skranan, bobben eller tramtraktorn! Skranan och traktorn har vanliga snören så der är inte så svårt. hon biter tag i snöret och backar med en väldans fart, Jespers skratt klingar över åkrarna!

Nu satt han på bobben och ropade på sin lekkamrat, Naala dra! Hon kommer tjänstvilligt fram och buffar lite på honom, precis som hon frågar efter snöret, varpå han kliver av bobben och drar ut snöret, och hon tar det i munnen. Där står hon och väntar tills han satt sig ner på bobben och nu blir det åka av! Jag måste få tummen ur och filma detta någon gång! Han sitter på som en annan profet och dikterar var de ska någonstans och hon ställer mer än villigt upp. Ganska skönt som förälder att inte ens behöva springa själv. Det tog inte många gånger så listade hunden ut hur man själv får tag i snöret och då behöver han inte ens kliva av! 

Det är inte bara bra att han har lärt henne att dra i snören. Påhittig som han är så knöt han häromdagen fast ett hundkoppen i vår hallmöbel. Ni vet en sån där byrå med tusen smålådor. Det är både för och nackdelar med många små lådor. Jag tenderar stoppa allt småskort i dessa lådor, ni vet såna där "bra att ha grejer". Jag satt i rummet och hörde hur de yngre förmågorna grejade på ute i hallen. Han ropar Naala dra! och världens krach! Så var alla mina bra att ha grejer över hela hallen!
Dom samarbetar bra de små liven!

Logistik 071203

Det lackar mot jul och det verkar precis som om dygnet helt plötsligt bara hade 12 timmar. Allt skall hända på en och samma gång. Att få vardagspusslet att gå ihop brukar inte vara något större problem för mig. I ärlighetens namn så bidrar en väldigt hög toleransnivå vad gäller stökighet och bekväm sambo med heltidshobby och jobb, till att det går ihop. Att jag har norrländska gener och inte spanska gör också att hjärtinfarkten håller sig på avstånd. Som i dag till exempel. Jag lovar innan jag åker från jobbet att en kund kan ringa mig hem på mobilen i kväll för support. I bilen halvvägs hem, dvs. 2 mil, kommer jag på att jag glömt mobilen hemma! Skit också men det går ju ringa Telia och koppla om den till hemtelefonen.

Julfest med jobbet och en annan firma i samma hus. Jag har naturligtvis min vana trogen deltagit i planerandet och ordnandet av festen. Denna gång med bred marginal. Självaste husmor, kvinnan från det andra företaget, hon som fixar allt skall vara med. Vad händer? Hon bryter handleden och här står jag. Med två företag och en julmiddag att sy ihop själv. Till råga på allt så har jag inte kontrollerat mitt eget schema så det visar sig att sambon jobbar eftermiddag, vilket i sin tur innebär att jag måste hämta sonen från dagis. Min pappa kanske kan hämta, men han skulle ju hämta mig och jobbarkompisen från bussen enligt plan eftersom busseländet inte stannar i vår by utan passerar alldeles utanför på e4an, varpå folk ifrån byn får följa efter bussen i 2 mil för att samla ihop sina nära och kära, miljövänligt!

Nåväl, om pappa hämtar från bussen, NEJ, hämtar från dagis så måste någon hämta från bussen. Jobbarkompisens karl kan hämta om hennes äldre barn är hemma. Ja, dom var hemma. Bra då var det löst. Skit också en hund har pinkat inne. Ajdå vi glömde visst öppna ett adventspaket i morse. Undra om andra hunden fått rävskabb efter räven hon apporterade i helgen, verkar som hon kliar sig. Tappa inte julklappen. Torka kisset. Varför suger inte handduken? Varför svarar inte Telia? Haltar den andra hunden. Undra om kunden ringt. Vem skulle hämta bussen från dagis och varför ligger paketet i hundvattenskålen. Varför är vällingen slut? Telia svarar efter att ha väntat och skurat samtidigt med bara 50 i kö. Deras röst dator förstår tydligen inte en upprörd norrlänning så jag får vänta igen. Kortare tid den här gången. Äntligen en människa! Fixat på 20 sek!

Få se nu, var var jag? Vällingen var slut. Ringa sambon, köp välling! Sonen verkar varm han har feber. Haltar inte den där hunden och varför har katten glitter i pälsen? Vem har hällt ut allt kaffe vid kaffebryggaren och varför sätter jag mig i all den här röran och skriver vid datorn istället för att städa? Jo för jag kom på något mycket viktigt! Logistikutbildningen måste vara helt överflödig! Det är ju bara att anställa vilken förälder som helst som överlevt tills barnen är 20. Det måste ju vara en mästare i logistik! Dessutom stresstålig ingen risk för att gå in i någon vägg och frisk måste de ju vara eftersom de aldrig drabbats av hjärtinfarkt!

Varför då?

Sonen är inne i en fråge period. Kallas säkert något väldigt vetenskapligt just för hans ålder. Han vill veta allt om allt och lite till. Det är för det mesta ganska trevligt men ibland sätts ju ens allmänbildning på prov, likaså tålamodet. I bilen på vägen hem så ville han veta mer om vätskor. Mamma är soppa vätska? Ja det är det sa jag. Vätskor är allt som flyter, som vatten, mjölk, bensin, honung, spolarvätska och tändvätska förklarade jag lungt och pedagogiskt. Mamma är yougurt en vätska? Ja det är det, svarade jag lite stolt. Men mamma är pinnar vätska? Hmm, krach där hade jag sagt fel! Pinnar flyter ju! Dumma mamma!

Han håller just nu på lära sig cykla. Det går relativt bra när han har fått upp farten men det är värre med starten och stoppen. Igår kväll skulle han malligt visa en vän hur han kunde åka nerför en ganska brant backe. Mitt i backen ropade jag åt honom att bromsa och han sätter ner fötterna. Med andan i halsen stod vi och såg på när han med nöd och näppe fick stopp på ekipaget. Nåja, det lär väl bli en och annan vurpa innan han är klar. Sen kanske man skulle sätta in ett gps chip i honom för att hålla reda på var han är någonstans.


Ålderstecken 080306

Matte har börjat se ålderstecken! Man är helt enkelt ingen partypingla längre.  Det tar fler och fler drinkar innan någon lägger märket till en och när det väl händer är det inte för att man är läcker som uppmärksamheten väcks. Nej, skämt och sido det är ont om kvällar när man går isäng senare än 23 så när man är på fest så sitter man vid ett bord och gäspar. Wow vilken fest!

Ännu värre är det dagen efter! Jag hör till den lyckliga skara som sällan blir bakis, men däremot så skall det av någon outgrundelig anledning alltid dansas bugg på festerna! Mycket trevliga övningar där Jag oftast tar på mig någon slags roll som självutnämnd dansinstuktör till mer eller mindre överförfriskade herrar. Detta har en direkt inverkan på kroppens välmående dagen efter. Man kan lätt jämföra det med känslan av att ha blivit körd genom en mangel. Jo, jag har testat hur det känns, för er som undrar.

 Ligger i soffan och tycker synd om mig själv och lovar mig själv att detta var sista gången jag buggade onykter. Vän av ordning undrar säkert för vilken gång i rad jag lovat mig detta? Jag reser mig ur soffan och liknar mest en gammko, som är färdig för nödslakt. Jag vet inte om det är jag som klär barndomen i ett rosa skimmer eller men jag minns då aldrig att jag hade träningsvärk förut?

Nej nu är det nog färdiggnällt, jag ska ta min rullator och hasa iväg på en promenad med jykkarna!

 


Valborg 080503

Valborg brukar vara en helg där jag, historiskt sett, lyckas med det mesta. Denna helg inget undantag. En trippel som börjar med en cykeltur. För er som inte har hört talas om Dalkarlså expressen så är det när jag och mina hundar är ute och motionerar. En dragtränad Riesen och en kampvillig rottis och så jag, på ett fordon av något slag. Förslagsvis cykel eller spark. Det behöver väl inte tilläggas att det är hundarna som står för motionsbiten och matte får i bästa fall lite friskluft. Vis av onda erfarenheter så har jag inskaffat en cykelhjälm för hela tiokronor på en närbelägen antikaffär. Det är all skyddsutrustning som ekipaget innehar om man inte räknar fladdrande reflexväst förståss.

Årets första cykeltur skulle gå av stapeln igår. Det hela förflöt ganska prickfritt, vi tom ackompanjerades av vårfåglarnas kvitter. Rätt vad det var, mitt i ett språng, får tjockrottisen för sig att det är bäst att göra en rugbytackling på cykelns framhjul varpå jag stuper i backen, aningens ograciöst kan jag tillägga. Jag hörde nästan de tidigare skönsjungande fåglarna fnissa. Brallorna gick sönder och mina rasben blev så illa tilltufsade så att jag får nog lägga modellkarriärplanerna på hyllan, tyvärr.

Att jeansen gick sönder är väl ingen fara egentligen men för mig är det en hel katastrof eftersom det innebär att jag måste ut på stan och handla nya. Det är nämligen det värsta jag vet. Blek, fet , finnig  och svettig ska man tråckla sig in i en provhytt.  Av med alla kläder för att dra på plagget man motvilligt vill köpa bara för att upptäcka att A, Det är inte alls min storlek, B provdockan måste vara dopad. När detta konstaterats så måste man ju klä av sig skapelsen och på med de egna kläderna för att statisk och rufsig leta rätt på en bättre storlek och då har ju i alla fall jag gett upp och gått hem för länge sen.

Nu var ju inte helgens elände slut med lite skrubbsår på benen. Nä jag och sonen har kört traktor idag. Vi pustar av gräset på åkern med en slåtterbalk. Det är en maskin som sitter bakom traktorn, ett långt svärd sticker ut på sidan och det klipper tuvor, gräs, mindre träd och lite annat smått och gott. Jag satt och körde i godan ro och i ögonvrån ser jag en välbekant svart siluett.  Jag trampar in kopplingen på traktorn och kniven slutar skära, men för sent.

Diva har landat just på den. Hon gnäller till och springer haltande därifrån. Jag stannar traktorn och springer fram till henne. Hon sitter och lyfter ett ben och för mitt inre anar jag det värsta. Det är ganska mycket blod och svårt att se bland allt hår. Ibland misstänker jag att det är en aning orangutang i henne. Men när Naala kommer fram så vill hon leka och så ont kan det ju inte vara om man kan springa omkring som en blådåre.

Vi går in och jag tvättar rent såret. En sagolik tur. Alla tår sitter kvar och benen verkar vara hela. Trampdynorna har klarat sig klon är kortklippt. Simhuden är helt delad det är djupt och brett men bara in till senan. Lite strept-salva och tape med bandage och så får vi hoppas att hon blir som ny. Jag rekommenderar inte slåtterbalk vid kloklippning, det är inget precisionsintstrument direkt.

RSS 2.0